Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Ciasta z owocami sezonowymi
(2020-08-22)

 

dessert-4747622_1280.jpg

 

Latem chÄ™tniej wybieramy lekkie desery, zazwyczaj z owocami. Produkty sezonowe sÄ… przez nas częściej wykorzystywane – i sÅ‚usznie. Jak przygotować smaczne ciasto z owocami, które smakiem zaskoczy każdego? Do przygotowania ciast warto użyć zdrowych i peÅ‚nowartoÅ›ciowych - mÄ…ka graham i mÄ…ka pszenna razowa stajÄ… siÄ™ coraz bardziej popularne, zupeÅ‚nie jak makaron żytni, który jest o wiele zdrowszy od jego jasnego odpowiednika. 

Przedstawiamy Å‚atwe i szybkie ciasta, których przygotowanie nie bÄ™dzie problematyczne dla każdego, bez wzglÄ™du na poziom umiejÄ™tnoÅ›ci kulinarnych i cukierniczych. Najlepsze ciasto z owocami? Wszystko zależy oczywiÅ›cie od indywidualnych upodobaÅ„. Sernik na zimno, tarta z owocami czy kruche ciasto? Postaw na zdrowe i pyszne ciasto lub tartÄ™ z owocami. Brak pomysÅ‚ów? Skorzystaj z naszych propozycji na proste ciasta z dodatkiem sezonowych owoców. 

Pyszne ciasta z owocami sezonowymi

Ciasto kruche z agrestem i budyniem 

Składniki:

CIASTO KRUCHE 

  • 30 dag mÄ…ki pszennej 
  • 1 pÅ‚aska Å‚yżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 5 dag cukru pudru 
  • 20 dag masÅ‚a 1 jajko 
  • 25 dag czerwonego agrestu
     
    BUDYŃ 
  • 1 budyÅ„ Å›mietankowy bez cukru (40 g) 
  • 2 szklanki mleka 
  • 3 Å‚yżki cukru 
  • cukier puder do posypania ciasta 

Przygotowanie: 

MÄ…kÄ™ przesiewamy przez sitko, wsypujemy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, solÄ… i cukrem pudrem. Zimne masÅ‚o kroimy w drobnÄ… kosteczkÄ™, dodajemy do mÄ…ki, a caÅ‚ość rozcieramy palcami, aż do powstania drobnej kruszonki. Kolejno – dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto.  

NastÄ™pnie ciasto dzielimy na dwie części i formujemy 2 kule, rozpÅ‚aszczamy i zawijamy w foliÄ™. WkÅ‚adamy do lodówki na 30 minut. 

W 1 szklance mleka mieszamy proszek budyniowy i cukier. ResztÄ™ mleka zagotowujemy. Do gotujÄ…cego siÄ™ mleka wlewamy masÄ™ budyniowÄ… i ugotować budyÅ„. BudyÅ„ zdejmujemy z ognia i przykrywamy foliÄ… spożywczÄ…. 

Przygotować prostokÄ…tnÄ… foremkÄ™ 21x25 cm. 

WiÄ™kszÄ… część ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwaÅ‚kowujemy na wielkość foremki. RozwaÅ‚kowane ciasto przekÅ‚adamy do foremki z dolnym papierem, ciasto dziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wstawiamy ciasto i podpiekamy przez 15 minut. W tym czasie rozwaÅ‚kowujemy drugÄ…, mniejszÄ… część ciasta na wielkość foremki pomiÄ™dzy arkuszami papieru i wstawiamy do lodówki. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i na gorÄ…ce ciasto wykÅ‚adamy budyÅ„, a na tÄ™ warstwÄ™ rozsypujemy agrest i przykrywamy drugim, rozwaÅ‚kowanym ciastem. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut. Wystudzone ciasto opruszyć cukrem pudrem. 

Ciasto z owocami sezonowymi to pomysÅ‚ na pyszny, letni deser. Owoce sprawiajÄ…, że ciasto nie jest zbyt sÅ‚odkie. Ciasta z owocami sÄ… uwielbiane nie tylko przez dorosÅ‚ych, ale kochajÄ… je również dzieci. Postaw na proste rozwiÄ…zania i przyrzÄ…dź nowatorskie ciasto z owocami sezonowymi. Wszyscy z pewnoÅ›ciÄ… bÄ™dÄ… zachwyceni, a zapach Å›wieżych wypieków zachÄ™ci do spÄ™dzania czasu w gronie najbliższych.